Datum 
dinsdag 26 december 2023 t/m vrijdag 29 december 2023
Bestemming 
France
Vervoersmiddel 
Autocar
Prijs 
565,00 €
Extra info 
toeslag eenpersoonskamer: 90 EUR
Inbegrepen 
car, verblijf op basis van halfpension, 2 middagmalen
Niet inbegrepen 
dranken, annulatieverzekering (6,5 % van de reissom, covid-dekking inbegrepen) of Exclusive Selection Europe (7,9 % van de reissom, annulatieverzekering en bijstands- en bagageverzekering)
Reisbeschrijving 

Tijdens deze 4-daagse beleven we de Elzas als een heerlijke bestemming in de winterperiode. Een streek waar gemütlichkeit van het vroegere Duitsland verenigd wordt met het Franse savoir-vivre. Een echte verrassing qua wereldberoemde kerstmarktspecialiteiten en de vele monumenten (pleinen, vakwerkhuizen, …) aangepast in een sfeervol verlicht kader.

DINSDAG 26 DECEMBER

Na eeen vrije ontbijt- en sanitaire stop onderweg, via Metz (Lorraine), bereiken we Colmar, met maar eventjes 5 kerstmarkten rondom de Place des Dominicains, Place de la Cathédrale, Place Jeanne d’ Arc met KIDS-kerstmarkt, L’Ancienne Douane, Koïfhus en Petite Venise met zijn prachtig verlichte vakwerkhuizen, grachten en bruggen. Elke markt heeft zijn specifiek karakter. Voldoende mogelijkheid tot vrij middagmaal. Na genoten te hebben van de sfeervolle verlichting, bereiken we ons hotel voor gereserveerd warm avondmaal en overnachting.

WOENSDAG 27 DECEMBER

We rijden via de “Route du Vin” naar Kayserberg, de geboorteplaats van vredesnobelprijswinnaar Albert Schweitzer. Hier is de gehele hoofdstraat omgetoverd tot de meest authentieke kerstmarkt met specialiteiten op een boerenmarkt, uitbeelding van ambachten als glasblazen, maken van kerststalfiguren (santons), sieraden, enz. … Hier zijn ook de vroegere kwartieren van leerlooiers, kuipers, bakkers … nog duidelijk in de straten zichtbaar. We ondergaan het wijnproeven van de typische Elzasser-wijnen en maken ook kennis met de marktleiderstreek der Crémants. Wijndegustatie bij het huis Stoecklé in Katzenthal. Een gereserveerd middagmaal nemen we in een typische Bacchus-kelder. In de namiddag rijden we naar Riquewihr, de parel van de Elzas. De vakwerkhuizen met de typische binnenhoven binnen de versterkte stadsmuren en poorten, getuigen van de gouden renaissance-eeuw, zijn in functie van het kerstgebeuren prachtig ingericht en in een zee van feestelijke verlichting. Een genot voor de zintuigen, vooral ook als je weet dat Riquewihr één van de bekendste wijnstadjes is langs de wijnroute.

DONDERDAG 28 DECEMBER

We bezoeken de oudste (sinds 1570) en tevens de grootste kerstmarkt van Frankrijk met verschillende locaties, niet alleen rond de gotische kathedraal (vrij te bezoeken), Place Gutenberg, maar ook op Place Kléber met de grote kerstboom, de Christkindelsmärik op Place Broglie, tussenin ook de Place du Temple-Neuf en niet te versmaden de toeristische omgeving van de Petite France, in het verleden kwartier van leerlooiers en molenaars. Kortom, een uitzonderlijke kerstmarkt met alleen ethische en ecologisch verantwoorde kerstartikelen. Bij valavond kunnen we ook genieten van de feestelijke verlichting van de stad.

VRIJDAG 29 DECEMBER

Via een aantal typische Elzas-cols keren we terug naar Nancy, vroegere stad van de hertogen van Lotharingen, en tevens Art Nouveau-stad. Hier wordt veel aandacht besteeds aan de Saint-Nicolas-feesten (= plaatselijke term voor kerstmarkten) in het kader van de legende met de drie kinderen. Van bij het bereiken van het prachtig met kerstboom versierde Stanislas-plein, kunnen we alle richtingen uit naar de verschillende kerstlocaties. In de buurt van de het vlakbijgelegen grote stadspark, treffen we “Le Village de la Grande Roue” met reuzenrad aan, alsook “Le Village gourmand” of smuldorp. Iets verderop “La guinguette du Père Fouettard” uit de legende, met kunstenaars- en ambachtendorp. “Le Grand Village” bevindt zicht het meest centraal in de buurt van de overdekte markt en winkelcentrum (Place Charles III). Ieder jaar is er ook een relatie tot een gastland op de Place des Vosges, een een ijs- of kunstijsbaan aan de “Quai des glaces” (Place Simone Veil).  

Share

Contacteer mij